Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

In vino techna

31 grudnia 1993 | Nauka i Technika | KK

In vino techna

Niezależnie od metafizyki przypisywanej winiarstwu -- ministerium ziemi, słońca i zgrabnych łydek winiarki -- produkcja wina to proces chemiczny, fermentacja alkoholowa i malolaktowa, enzymy, estry, cukry, taniny. Jeśli wierzyć nauce, bukiet wina składa się z 600 substancji. Technologia rolno-spożywcza jest jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin, znajduje zastosowanie wszędzie, także w winiarstwie, gdzie obok sztuki robienia wina pojawiła się nauka robienia wina. Obok przysłowiowego nosa i wyczucia winiarza, powstały niezliczone laboratoria enologiczne kontrolujące przebieg winifikacji -- dosłownie -- godzina po godzinie. Praktycznie zminimalizowała się zmora winiarzy: że kadź pełna moszczu zamieni się w ocet. Poza tym, pojawił się nowy gatunek: wina szczepowe

Tokaj, szampon, porto, chateau Mouton Rothschild i inne wielkie wina powstają na niewielkim, ściśle określonym terytorium, ilość w hektolitrach, gęstość...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 154

Spis treści
Zamów abonament