In vino techna
In vino techna
Niezależnie od metafizyki przypisywanej winiarstwu -- ministerium ziemi, słońca i zgrabnych łydek winiarki -- produkcja wina to proces chemiczny, fermentacja alkoholowa i malolaktowa, enzymy, estry, cukry, taniny. Jeśli wierzyć nauce, bukiet wina składa się z 600 substancji. Technologia rolno-spożywcza jest jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin, znajduje zastosowanie wszędzie, także w winiarstwie, gdzie obok sztuki robienia wina pojawiła się nauka robienia wina. Obok przysłowiowego nosa i wyczucia winiarza, powstały niezliczone laboratoria enologiczne kontrolujące przebieg winifikacji -- dosłownie -- godzina po godzinie. Praktycznie zminimalizowała się zmora winiarzy: że kadź pełna moszczu zamieni się w ocet. Poza tym, pojawił się nowy gatunek: wina szczepowe
Tokaj, szampon, porto, chateau Mouton Rothschild i inne wielkie wina powstają na niewielkim, ściśle określonym terytorium, ilość w hektolitrach, gęstość...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta