Nie ma powodów do larum
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Sytuacja cukrowni zależy od zakresu zmian
Nie ma powodów do larum
Ubiegłoroczna nadprodukcja cukru oraz równoczesny jego tani import z krajów CEFTA pogorszyły sytuację ekonomiczną cukrowni, nie na tyle jednak, by twierdzić, że polskiemu cukrownictwu grozi zagłada. A tak kondycję tej branży starają się często opisywać przedstawiciele niektórych cukrowni. Tymczasem sytuacja poszczególnych spółek cukrowniczych jest zróżnicowana, a przyczyn różnic jest wiele.
Lubelsko-Małopolska Spółka Cukrowa SA grupuje kilkanaście zakładów, ma najlepsze w Polsce warunki glebowo-klimatyczne do uprawy buraków cukrowych, ale produkcja surowca jest tu najbardziej rozdrobniona, co pociąga za sobą konieczność stosowania wyższych cen skupu buraków. Wysokie ceny zakupu surowca są jedną z przyczyn niskiej rentowności zgrupowanych w tym holdingu zakładów. Drugą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta