Polacy szykują rewolucję w leczeniu alergii
Zespół rodzimych naukowców, we współpracy z inwestorami, chce pokonać problem, z którym zmaga się dziś 5 proc. Europejczyków. Ruszyły prace nad start-upem, który skomercjalizuje innowacyjną terapię.
To może być przełom w leczeniu alergii pokarmowych. Rozwiązanie, nad którym pracują badacze Uniwersytetu Warszawskiego: dr Ewa Kozłowska z Wydziału Biologii oraz prof. Arkadiusz Szterk, specjalista w dziedzinie chemii analitycznej i nauk o zdrowiu, to innowacyjna terapia oparta na substancji pochodzenia bakteryjnego – ta reguluje nieprawidłową „odpowiedź” układu odpornościowego na zawarte w pożywieniu alergeny. Celem jest pokonanie tzw. alergii pokarmowych IgE-zależnych, choć terapia wykazuje też potencjał w leczeniu innych chorób związanych z autoagresją i przewlekłym stanem zapalnym.
Alergie pokarmowe IgE‑zależne to typ alergii pokarmowej, w której układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgE przeciwko białkom w jedzeniu – np. orzechach, mleku czy jajkach. Kontakt z alergenem może wywołać natychmiastowe objawy: od wysypki i duszności po groźny wstrząs anafilaktyczny. Obecnie podstawowym postępowaniem jest unikanie uczulających produktów i stosowanie leków antyhistaminowych, a w ciężkich przypadkach zastrzyk z adrenaliny. To potężny problem, z którym zmaga się co 20 mieszkaniec Starego Kontynentu. Z wyzwaniem tym postanowił zmierzyć się jednak zespół naukowców UW....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
