Jak wznowić eksport grzybów
Przetwórnia w Ukcie
Jak wznowić eksport grzybów
Ponad 100 tświeżych grzybów średniorocznie eksportowała od 1958 r. Przetwórnia Spożywcza w Ukcie. Wywóz ten zmniejszył się nieco, gdy PS zaczęła przetwarzać grzyby; od kilku lat jest na poziomie zaledwie 5 trocznie. Są kierowane wyłącznie do polskich restauracji. Dawni odbiorcy wolą grzyby zkrajów WNP, bo są znacznie tańsze od polskich.
W łaściciel przetwórni Miron Jaźwiński czeka, aż inflacja spadnie poniżej 10 proc. Ma nadzieję, że wtedy oprocentowanie krajowych kredytów obrotowych będzie porównywalne zzagranicznym iceny polskich grzybów zaczną być znowu atrakcyjne dla Niemców i Francuzów. W tedy też będzie możliwe znaczące zwiększenie obrotów icałorocznego zatrudnienia oraz wysyłanie grzybów przetworzonych. To ważne dla...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta