Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

11 lipca 1998 | Nauka i Technika | ZW

Informacje

Najcięższego kaca wywołuje whisky, koniak iczerwone wi-

no

ZBIGNIEW WOJTASIń SKI

Mimo postępu badań wciąż nie wiadomo, jaka jest główna przyczyna dolegliwości, nazywanych popularnie kacem, powodowanych nadużyciem alkoholu. Teorii na ten temat jest tyle, co gatunków różnych trunków. Najczęściej polecane są domowe kuracje: duże ilości płynów, połknięcie aspiryny, wypicie " klina" lub filiżanki słodkiej kawy.

W ostatnich 30 latach uczeni kilkakrotnie podejmowali próby zbadania, dlaczego alkohol wywołuje uludzi tak nieprzyjemne samopoczucie, ale wszystkie zawsze kończyły się tak samo: wielką libacją w laboratorium na koszt państwa. Przyznał to Ian Calder, anestezjolog London'sNational Hospital, który dla "British Medical Journal" przygotował przegląd publikacji naukowych na ten temat: "Ochotnicy byli na ogół tak pijani, że eksperyment zawsze wymykał się spod kontroli".

Odporny jak Bawarczyk

Uczonym udało się jedynie przebadać, jak bardzo alkohol ma zgubny wpływ na organizm człowieka. Bo co do tego nikt nie ma wątpliwości. Ostatnio BMJ ujawnił, że kierowcy nie powinni prowadzić samochodu zarówno bezpośrednio po wypiciu alkoholu, jak inastępnego ranka -- po mocno zakrapianej posiedzeniu. Okazuje się, że stężenie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1436

Spis treści
Zamów abonament