Rachowanie kości
Obliczanie populacji według jadłospisu
Rachowanie kości
"Pierwszą sztuką świata była - sztuka mięsa! Bo przecież nie był sztuką świeży, jeszcze krwawiący kawał mięsa, czy to surowy, czy choćby nad ogniskiem przypalony. Ale już sztuką było przyprawienie wody solą i ziołami, by tenże kawał mięsa, odpowiednio przysmaczony, na sztukę mięsa zamienić! Dopiero po należytym posiłku przychodziło człowiekowi do głowy, by sobie pobrzdąkać na cięciwie łuku, czy wziąwszy kawał węgla z ogniska rysunkiem na ścianie jaskini wyczarować to zwierzę..."
Tak gawędzi Tadeusz Przypkowski, najsłynniejszy polski gastronom (ale także znakomity astronom) w książce "Łyżka za cholewą a widelec na stole". Jednak współczesna nauka podchodzi do zagadnienia prehistorycznej kuchni mniej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta