Strach przed jedzeniem
Najgroźniejsze dla zdrowia jest długotrwałe narażenie na działanie wytwarzanych przez pleśnie trujących toksyn
Strach przed jedzeniem
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
Po raz kolejny konsumenci mogli się przekonać, że nie wszystkie znajdujące się w handlu produkty spożywcze są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Po aferze dioksynowej i skażeniu napojów Coca-Coli (nieprawidłowym dwutlenkiem węgla i fenolem) również w Polsce znalazła się w sprzedaży gazowana woda stołowa Bonaqa, zawierająca pleśń.
Marcin Barcz, wicedyrektor Coca-Cola Poland, zapewnia, że drobiny nieaktywnej pleśni, znajdujące się wyłącznie w niewielkiej partii szklanych butelek o pojemności 0,33 l, nie stanowią zagrożenia zdrowotnego. Wskazują na to wstępne wyniki przeprowadzonych przez firmę badań. Próbki wody są obecnie analizowane zarówno przez laboratoria Sanepidu, jak i niezależne ośrodki TNO w Holandii. Dopiero po zakończeniu badań będzie można ustalić, czy mogły być szkodliwe. Na razie można jedynie przyjąć do wiadomości zapewnienie producenta, że pleśń w napojach pogarsza tylko ich jakość - głównie zapach i wygląd.
Rakotwórcze substancje
Nie wszystkie gatunki pleśni są szkodliwe, niektóre używane są do wyrobu serów oraz w winiarstwie. Nie ma natomiast wątpliwości, że groźne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta