Taniały owoce i warzywa
GUS
Ceny żywności w trzeciej dekadzie czerwca
Taniały owoce i warzywa
Ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych w końcu czerwca br. w stosunku do ich poziomu sprzed miesiąca były niższe o 2 proc. , na co złożył się spadek cen towarów żywnościowych o 2, 2 proc. oraz wzrost cen napojów bezalkoholowych o 0, 4 proc.
Głównym czynnikiem, który spowodował obniżkę cen, była sezonowość podaży i zmian ceny owoców (o 23, 7 proc. ) i warzyw (o 3 proc. ). Po wyłączeniu obydwu tych grup z obliczeń okazało się, że za pozostałe towary żywnościowe i napoje bezalkoholowe konsumenci płacili przeciętnie tyle, ile w ostatnich dniach maja, przy relatywnie niewielkich ruchach cen w ramach poszczególnych grup towarowych.
Wcześniejsze obniżki
Sezonowy spadek cen, który w latach poprzednich miał zwykle miejsce w lipcu lub sierpniu, w czerwcu tego roku wynikał z taniejących w ciągu miesiąca owoców sezonowych i młodych warzyw (poza ziemniakami) . Mniej niż w końcu maja br. kosztowały wszystkie owoce prócz jabłek, orzechów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta