Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Taniały owoce i warzywa

14 lipca 1999 | Ekonomia | DT AG

GUS

Ceny żywności w trzeciej dekadzie czerwca

Taniały owoce i warzywa

Ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych w końcu czerwca br. w stosunku do ich poziomu sprzed miesiąca były niższe o 2 proc. , na co złożył się spadek cen towarów żywnościowych o 2, 2 proc. oraz wzrost cen napojów bezalkoholowych o 0, 4 proc.

Głównym czynnikiem, który spowodował obniżkę cen, była sezonowość podaży i zmian ceny owoców (o 23, 7 proc. ) i warzyw (o 3 proc. ). Po wyłączeniu obydwu tych grup z obliczeń okazało się, że za pozostałe towary żywnościowe i napoje bezalkoholowe konsumenci płacili przeciętnie tyle, ile w ostatnich dniach maja, przy relatywnie niewielkich ruchach cen w ramach poszczególnych grup towarowych.

Wcześniejsze obniżki

Sezonowy spadek cen, który w latach poprzednich miał zwykle miejsce w lipcu lub sierpniu, w czerwcu tego roku wynikał z taniejących w ciągu miesiąca owoców sezonowych i młodych warzyw (poza ziemniakami) . Mniej niż w końcu maja br. kosztowały wszystkie owoce prócz jabłek, orzechów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1748

Spis treści
Zamów abonament