Taniały owoce i warzywa
Ceny żywności w trzeciej dekadzie czerwca
Taniały owoce i warzywa
/teksty/wydanie_990714/ekonomia_a_9-1.F.gif">
Ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych w końcu czerwca br. w stosunku do ich poziomu sprzed miesiąca były niższe o 2 proc., na co złożył się spadek cen towarów żywnościowych o 2,2 proc. oraz wzrost cen napojów bezalkoholowych o 0,4 proc.
Głównym czynnikiem, który spowodował obniżkę cen, była sezonowość podaży i zmian ceny owoców (o 23,7 proc.) i warzyw (o 3 proc.). Po wyłączeniu obydwu tych grup z obliczeń okazało się, że za pozostałe towary żywnościowe i napoje bezalkoholowe konsumenci płacili przeciętnie tyle, ile w ostatnich dniach maja, przy relatywnie niewielkich ruchach cen w ramach poszczególnych grup towarowych.
Wcześniejsze obniżki
Sezonowy spadek cen, który w latach poprzednich miał zwykle miejsce w lipcu lub sierpniu, w czerwcu tego roku wynikał z taniejących w ciągu miesiąca owoców sezonowych i młodych warzyw (poza ziemniakami). Mniej niż w końcu maja br....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta