ZA GRANICĄ
Europejska definicja czekolady
Parlament Europejski przyjął wczoraj dyrektywę, która dopuszcza zawartość w czekoladzie do 5 proc. tłuszczów nie pochodzących z kakao. Przyjęcie wspólnych norm jest konieczne, aby zapewnić swobodny przepływ towarów w ramach Jednolitego Rynku. Wiąże się także z ogromnymi interesami koncernów spożywczych wytwarzających syntetyczne tłuszcze zbliżone charakterem do kakao.
UE zmniejsza subwencje w eksporcie do Rosji
Rada UE postanowiła zrezygnować ze specjalnych dopłat do eksportu wyrobów wieprzowych do Rosji. Wczorajsza decyzja oznacza m.in., że dopłaty do 100 kg salami spadną z 50 do 28 euro, 100 kg kiełbasy z 40 do 25 euro, 100 kg mortadeli z 40 do 25 euro. Dopłaty do wieprzowiny eksportowanej do krajów kandydujących do członkostwa zmniejszono z 15 do 13 euro za 100 kg półtusz i elementów wieprzowych. j. bie.
Ropa: wszyscy chcą więcej
Wśród krajów naftowych z OPEC i spoza kartelu panuje obecnie nastawienie na zwiększenie wydobycia od początku II kwartału o wielkość odpowiadającą spodziewanemu popytowi - stwierdził anonimowo przedstawiciel Arabii Saudyjskiej. Wenezuela chce zwiększyć je o co najmniej 125 tys. bd, jeśli OPEC postanowi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta