Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jedzenie spod ziemi

12 maja 2000 | Magazyn | MP
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Jedzenie spod ziemi

Mięso na rozżarzonych kamieniach trzeba szybko przykryć liśćmi i ziemią.

To nie jest tekst ani dla osób odchudzających się, ani dla wegetarian. Jedzenie roślin być może jest dobre w klimatach ciepłych i łagodnych. W Patagonii, na południu Ameryki Południowej, w surowym klimacie trawą mogą pożywić się baranki albo krowy. Podstawą wyżywienia miejscowej ludności jest mięso.

Przygotować je można na kilka sposobów. Najczęstszym jest asado, czyli pieczyste. Baranka średniej wielkości, po oprawieniu, rozwiesza się na krzyżaku nad żarem. Zanim się upiecze, mija kilka godzin, więc aby zabić głód, ustawia się też zwykły ruszt. Kiełbaski przypominające naszą "metkę" są gotowe o wiele szybciej. Wielu Europejczykom wystarczyłyby za cały posiłek. Dla...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2008

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament