Daj im prosto od krowy
Daj im prosto od krowy
- Przyznajemy widelce
Specjalnością Kuchni Śląskiej jest "jadło z Czarnolasu"
FOT. GRZEGORZ HAWAŁEJ
Karczma pod Lipą, droga krajowa nr 61, na trasie Warszawa - Ostrołęka, 5 km przed Różanem, właścicielka Beata Daszowska, tel. 0-29 717-15-55.
Lokal na pewno jest znacznie bardziej atrakcyjny latem niż zimą, bo ma piękny ogród. Rzeczywiście jest lipa, ale nasz stół akurat stał pod rozłożystą czereśnią. W środku - sala ładnie wykończona drewnem, przytulna.
Karczma prowadzona jest przez rodzinę pań Daszowskich (babcia, synowa i podczas wakacji jedenastoletnia wnuczka) i ma typową solidną kuchnię domową. Dobre pierogi z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, smaczne knedle. Można zamówić porcję pierogów mieszanych. Zawsze jest dziesięć sztuk. Doskonałe pyzy po kurpiowsku nadziewane pikantnym nadzieniem z podrobów, w którym głównym składnikiem jest ozór.
Specjalistką w przyrządzaniu pyz jest babcia Irena Daszowska. Przygotowuje je w następujący sposób: gotowane ziemniaki przepuszcza przez maszynkę i dodaje do nich jajko i mąkę kartoflaną. Tyle, by ciasto zagniotło się w gładką masę. Z tego formuje pyzy i nadziewa nadzieniem. Do gotowania pani Irena dodaje mąki kartoflanej, dzięki temu pyzy są gładkie i nie
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta