Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gorący interes

08 listopada 1994 | Styl życia | EK

Gorący interes

Rozmowa z Wandą Rembielińską, współwłaścicielką piekarni francuskiej Polpain Wanda w Płocku

Ze znalezieniem pani sklepu nie miałam żadnych trudności. Każdy, kogo spytałam, wiedział gdzie w Płocku można kupić francuskie pieczywo. Przyjęło się?

Przyjęło. Szczególnie ciasteczka, które od początku zdobyły klientów. Są dosyć oryginalne, kruche, zawsze świeże, gdyż wypiekamy je w sklepach. Musieliśmy natomiast nieco zmodyfikować produkcję piekarniczą. Początkowo wypiekaliśmy chleb francuski, bagietki, ale Polacy nie lubią francuskiego pieczywa, które jest lekkie. Przestawiliśmy więc produkcję na pieczywo typowo polskie, które cieszy się popytem: chleb na zakwasie, razowy, grahamki, bułki poznańskie.

Skąd w ogóle wziął się pomysł na taką działalność?

To był przypadek. Myśleliśmy z mężem o robieniu czegoś nowego i przypadkowo spotkaliśmy ludzi, którzy szukali kogoś, kto chciałby z nimi współpracować. To była francuska firma MAPAIN, która rozwijała się wtedy w Polsce, założyła kilka spółek. Naszą spółkę joint venture założyliśmy w 1992 roku. Potem oni zaczęli zwijać swoją działalność w Polsce, odkupiliśmy od nich udziały i od pół roku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 318

Spis treści
Zamów abonament