Będą fuzje i upadłości
Będą fuzje i upadłości
Za dwa-trzy lata w branży mięsnej będzie działało kilkunastu liczących się producentów i przetwórców mięsa - prognozują prezesi największych zakładów. W podziale rynku udział będą miały firmy ze Stanów Zjednoczonych, Szwecji i Niemiec.
W Polsce działa ponad 4100 firm zajmujących się ubojami i przetwórstwem mięsa (dane inspekcji weterynaryjnej). W ubiegłym roku ich rentowność netto ogółem była ujemna. Według GUS, firm przemysłowych mających ponad 5 osób stałej załogi jest 870, w tym 350 dużych i średnich zatrudniających ponad 50 pracowników. Firmy duże i średnie kontrolują 40,5 proc. ubojów i ok. 60 proc. produkcji przetworów mięsnych.
Sokołów chce kupić zakład
Grupa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta