Niespodzianka
Podróże kulinarne
Niespodzianka
Rodzina pani Klary nie znała tradycyjnej żydowskiej kuchni. Dzieci i wnuki całkowicie zasymilowane i nie wierzące, wcinały kotlety schabowe z kapustą, mostki faszerowane, czerwone barszczyki, litewskie kołduny w rosole i zrazy zawijane z kaszą. Zapędzeni do getta czuli się jak za granicą, nie znali bowiem nie tylko żydowskiego języka, ale zapomnieli obyczaju i strawy z wczesnego dzieciństwa. Pewnego dnia pani Klara pomyślnie dokonawszy tajemniczych zakupów z dumą oznajmiła, iż w sobotę na obiad poda specjalną potrawę, będącą perłą rodzimej kuchni. Opowiadała wnukom, iż w jej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)