Rzepak uprawą narodową
Sejmowa Komisja Rolnictwa
Rzepak uprawą narodową
Jednym z trzech głównych tematów wtorkowego (15 bm. ) posiedzenia Sejmowej Komisji Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej był stan i perspektywy produkcji przemysłu tłuszczowego oraz możliwości uprawy rzepaku. Przemysł tłuszczowy zalicza się do najbardziej rentownych branż przemysłu spożywczego, co zawdzięcza głównie dynamicznym zmianom w modelu żywienia polskiego społeczeństwa.
W latach dziewięćdziesiątych spożycie tłuszczów zwierzęcych zmniejszyło się w Polsce o ponad 30 proc. , zaś spożycie tłuszczów roślinnych zwiększyło się z 6, 2 kg w latach 1986-1988 do 10, 6 kg w roku ubiegłym. W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta