Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Swojskie smaki ziemi lyońskiej

08 marca 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Swojskie smaki ziemi lyońskiej

Piotr Bikont

  • Przepisy

    Ilustrował Andrzej Szewczenko

    Region lyoński, choć należy do najmniejszych we Francji, uchodzi za kulinarne serce kraju. Z Lyonu pochodzą, albo tam się uczyli, najlepsi kucharze Europy.

    Główne i ulubione produkty spożywcze krainy między Rodanem a Loarą różnią się od tego, co mamy nad Wisłą, wyłącznie pod względem jakości. To głównie wieprzowina i drób, ale także wołowina, czasem jagnięcina, słodkowodne pstrągi i karpie, raki, dziczyzna, grzyby, dużo ziemniaków, cebuli i sałaty; obfitość masła i śmietany, silna skłonność do podrobów... Podobieństwa można by mnożyć, a jednak to bynajmniej nie u nas lokalizuje się powszechnie centrum europejskiej gastronomii.

    Perełką w moim księgozbiorze są wydane w wykwintnej formie

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2564

Spis treści

Dobre, lepsze, najlepsze

Zamów abonament