Swojskie smaki ziemi lyońskiej
Swojskie smaki ziemi lyońskiej
Piotr Bikont
- Przepisy
Ilustrował Andrzej Szewczenko
Region lyoński, choć należy do najmniejszych we Francji, uchodzi za kulinarne serce kraju. Z Lyonu pochodzą, albo tam się uczyli, najlepsi kucharze Europy.
Główne i ulubione produkty spożywcze krainy między Rodanem a Loarą różnią się od tego, co mamy nad Wisłą, wyłącznie pod względem jakości. To głównie wieprzowina i drób, ale także wołowina, czasem jagnięcina, słodkowodne pstrągi i karpie, raki, dziczyzna, grzyby, dużo ziemniaków, cebuli i sałaty; obfitość masła i śmietany, silna skłonność do podrobów... Podobieństwa można by mnożyć, a jednak to bynajmniej nie u nas lokalizuje się powszechnie centrum europejskiej gastronomii.
Perełką w moim księgozbiorze są wydane w wykwintnej formie
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta