Za wcześnie na requiem dla krów
Za wcześnie na requiem dla krów
Wykrycie w Polsce przypadku choroby BSE skłania do zastanowienia się nad przyszłością produkcji wołowiny w naszym kraju. W państwach, gdzie ta choroba wystąpiła znacznie wcześniej, też zastanawiano się nad dalszymi losami tego kierunku produkcji. Odpowiedź jest jednoznaczna: zmniejszenie spożycia wołowiny jest niewielkie i ma charakter przejściowy.
W Wielkiej Brytanii, gdzie BSE wykryto najwcześniej i w tzw. szczycie (1992-1993) notowano po 37-34 tys. przypadków choroby rocznie, spożycie mięsa wołowego wzrasta. W ubiegłym roku liczba przypadków BSE zmniejszyła się tu do około 600.
Bydło - najważniejszy dział produkcji rolnej
W Unii Europejskiej produkcja mięsa wołowego i cielęcego dostarcza około 10 proc. całej produkcji rolnictwa. Większy udział ma produkcja mleka - 18,4 proc. W Polsce udział produkcji mleka w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta