Wojna z zatruciami pokarmowymi
Wojna z zatruciami pokarmowymi
Od kilkunastu lat niemal na całym świecie niepostrzeżenie rozwija się nowa epidemia: zatrucia pokarmowe. Gwałtowny wzrost zachorowań notowany jest we wszystkich krajach, zarówno w południowej części globu, jak i północnej. Ta epidemia nie omija także Polski. Liczba zatruć pokarmowych wzrosła z 7--8 tys. do 40 tys. rocznie, a przewidywania są jeszcze bardziej ponure. W całej Europie w ostatniej dekadzie liczba zachorowań średnio zwiększyła się trzykrotnie!
Do zatrucia może dojść niemal w każdym miejscu: w restauracji, w stołówce czy podczas podróży, ale czasami nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się po spożyciu posiłku w domu. -- Coraz częściej korzystamy z półproduktów i ze zbiorowego żywienia, jednocześnie narasta międzynarodowy handel żywnością, w tym także z krajami rozwijającymi się -- mówi prof. Wiesław Magdzik z Państwowego Zakładu Higieny.
Hamburgery z wkładką
Najbardziej niepokoi, że wzrost zatruć wcale nie jest spowodowany pojawieniem się nowych wirusów, bakterii czy toksyn, na które ludzie nie są odporni. Pod tym względem nic się nie zmieniło....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta