Cukier nie krzepi
Cukier nie krzepi
W "Rzeczpospolitej" z 7 sierpnia br. ukazał się artykuł Macieja Langowskiego i Hanny Sopińskiej-Węglewskiej "Klincz w cukrze" . Artykuł kreśli ponury obraz przekształceń w polskim cukrownictwie, posługując się przykładem Śląskiej Spółki Cukrowej.
Obserwuję rynek cukru od kilkunastu lat. Zgadzam się z wszystkimi tezami artykułu. Chciałbym dodać kilka argumentów, by uświadomić czytelnikom, w jak trudnej sytuacji znajduje się dziś branża cukrownicza. Gdy za kilka miesięcy plantatorzy nie będą mogli sprzedać swoich buraków (na co się zanosi, bo cukrownie nie będą miały pieniędzy na ich wykupienie), dojdzie prawdopodobnie do awantur, przepychanek, blokad większych niż te, jakie obserwowaliśmy przy skupie zbóż.
- Nadwyżka na rynku cukru oceniana jest obecnie na 270-300 tys. ton. Rząd nie ma pomysłu, co z nią zrobić, jak zdjąć cukier z rynku przed kolejną kampanią. Zająć się tym postanowiło więc środowisko cukrowników. ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta