Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szlakiem byczej krwi

13 września 2002 | Moje Podróże | TŁ
źródło: Nieznane

Węgry Jesień to sezon winobrań

Szlakiem byczej krwi

W Sioagardzie mieszka z żoną królewski kucharz Janos Varga. Wita gości w stroju ludowym.

TOMASZ ŁAWECKI

Tekst i zdjęcie

Południowo-zachodnie Węgry słyną z ciepłego klimatu i niewysokich gór, na których zboczach dojrzewają winogrona. Produkowane od czasów rzymskich czerwone i białe wina zainspirowały mieszkańców do wyznaczenia tzw. winnych szlaków. Jesienią każdy może wziąć udział w winobraniach i niezliczonych festynach.

INFORMACJE PRAKTYCZNE

Informacja turystyczna w Polsce: Narodowe Przedstawicielstwo Turystyki Węgierskiej w Warszawie, ul. Szwoleżerów 10, tel. 0-22/841-30-24.

Wyjazdy do Peczu, uzdrowiska w Harkanach, a także na węgierskie święta winobrania w Peczu, Villany-Siklos, Szekszardzie i innych miejscowościach Południowego Zadunaju organizują biura turystyczne w Warszawie.

Nocleg można zamówić bezpośrednio na Węgrzech. Jedynka w hotelu trzygwiazdkowym w Peczu kosztuje wraz ze śniadaniem 5 - 6 tys. forintów (100 HUF = ok. 1,65 zł), dwójka: 7 - 9 tys. HUF, pokój 2--osobowy w pensjonacie: 3 - 4 tys. HUF, pokój 2-osobowy ze śniadaniami w pałacyku Szentgalszolohegy koło Szekszardu - 50 EUR, czyli ok. 200 zł. Informacja i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2722

Spis treści
Zamów abonament