Przeciwzawałowe piwo
Jedno małe piwo może obniżać ryzyko wystąpienie zawału serca - uważają izraelscy naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie. Badanie przeprowadzono na 48-osobowej grupie mężczyzn pomiędzy 46 a 72 rokiem życia z wykrytą chorobą wieńcową. Mężczyźni odżywiali się zdrowo - jedli dużo warzyw i owoców. Połowa z nich piła tylko wodę mineralną, połowa wypijała dziennie jedno małe piwo. Jak twierdzą izraelscy specjaliści, po miesiącu poziom "złego" cholesterolu obniżył się i mężczyzn pijących piwo, podwyższyło się natomiast stężenie przeciwutleczniaczy i "dobrego" cholesterolu. Informacje o izraelskich badaniach przynosi nowy "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Nie jest to pierwsze badanie wskazujące, że umiarkowane picie alkoholu ma dobroczynne skutki dla zdrowia ludzi. Kluczowym słowem jest tu jednak "umiarkowanie" - nie więcej niż dwa drinki (albo małe piwa, kieliszki wina, czy wódki) dziennie.
peka, pap