Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Europejskość wędlin

04 lutego 2003 | Dobra firma | JJ

FIRMA SIĘ DOSTOSOWUJE

Pomoc finansowa dla przetwarzających mięso

  • Zdaniem eksperta
  • Dyżur eksperta
Europejskość wędlin

Szansę utrzymania się na rynku mięsnym w najbliższych latach mają wyłącznie producenci, którzy będą w stanie sprostać rygorystycznym wymaganiom technologicznym i sanitarnym. Mogą im w tym pomóc pieniądze z krajowych i unijnych funduszy.

Zamierzam uruchomić małą wytwórnię wędlin. Mam już lokal, ale wymaga on jeszcze modernizacji. Niestety nie wiem, co muszę zrobić, by spełnić wymagania Unii Europejskiej. Próba uzyskania informacji od powiatowego lekarza weterynarii spełzła na niczym. Poza tym interesuje mnie, czy przetwórstwo mięsa może być dofinansowane z funduszy krajowych albo unijnych - pisze czytelniczka.

Powinna pani zacząć od rejestracji działalności gospodarczej. Najprostszą formą jest wpis do gminnej ewidencji (po 31 grudnia 2003 r. będzie się już pani musiała zgłosić do Krajowego Rejestru Gospodarczego). Następnym krokiem jest uzyskanie w urzędzie skarbowym NIP, a w wojewódzkim urzędzie statystycznym REGON. Konieczne jest też założenie konta bankowego i złożenie wniosku o ubezpieczenie do ZUS.

Bardziej skomplikowane byłoby powołanie spółki z o.o. Wiąże się bowiem z zawarciem umowy przed notariuszem i zarejestrowaniem spółki w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2840

Spis treści
Zamów abonament