Chiński apetyt na polskie batony
Chiński apetyt na polskie batony
Podstawowe dane finansowe firm z branży cukierniczej
Przemysł cukierniczy w Polsce mimo kłopotów gospodarczych rozwija się dosyć dynamicznie. Obecnie branżę napędza eksport, nawet do tak egzotycznych krajów, jak Chiny czy Japonia. Po wejściu naszego kraju do UE spodziewane są dalsze fuzje z partnerami zagranicznymi.
Porównanie kosztów produkcji w krajach obecnej "15" i w Polsce wypada na korzyść naszego kraju. W ocenie prof. Romana Urbana z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej także po wejściu Polski do Unii Europejskiej konkurencyjne będą ceny wyrobów cukierniczych wytworzonych w Polsce. - Nie zaszkodzi im wzrost cen cukru, gdyż w całym produkcie ma on niewielki udział - przekonany jest prof. Urban.
Marek Przeździak ze Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych Polbisco, skupiającego 31 firm obsługujących 80 proc. całego rynku, wzrost cen cukru ocenia na ok. 50 proc., a mleka na ok. 40 proc. i nie chce prognozować, jak to przełoży się na ceny wyrobów i popyt. Według szefa Polbisco i prezesów firm, z którymi rozmawialiśmy, realnym zagrożeniem dla konkurencyjności branży jest zbyt wysoki VAT na wyroby cukiernicze w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)

