Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Brytyjska bakteria

11 września 2003 | Nauka i Technika | NK

Brytyjska bakteria

Bakteria żyjąca w organizmach bydła może spowodować duże zagrożenie dla zdrowia publicznego. Bakteria o nazwie Escherichia coli 026 rozwija się w przewodzie pokarmowym. O niebezpieczeństwie ostrzega dr Mark Stevens z Instytutu Zdrowia Zwierząt w Compton (Berkshire, zachodnia Anglia). U ludzi bakteria może wywoływać wymioty, bóle żołądka, biegunki i gorączkę, może być szczególnie groźna dla dzieci i ludzi w podeszłym wieku. Bakteria może zakazić mięso poprzez fekalia zwierząt w ubojniach, szczególnie niebezpieczna może być w mięsie niedostatecznie ugotowanym. Dzieci bawiące się na wsiach mogą się nią zarazić, wkładając do ust brudne ręce. E.coli 026 jest równie niebezpieczna jak bardziej znana odmiana E.coli 0157. Badania wykazały, że co najmniej 5 procent brytyjskiego bydła jest nosicielem E.coli 0157. W 1996 roku zmarło w Szkocji z jej powodu 17 starszych osób, a 500 ciężko chorowało.

k.k., afp

Brak okładki

Wydanie: 3023

Spis treści
Zamów abonament