Stolnica
- Gdzie oni jadają
- Polecamy
NOWE MIEJSCE
Tapas Bar, ole!
Znane rodzeństwo warszawskich restauratorów: Agnieszka i Marcin Kręgliccy otworzyli pierwszy w Warszawie bar z hiszpańskimi przekąskami. Szefem kuchni został Alberto Castillo Aguilera z Barcelony.
Na stołecznym rynku gastronomicznym dali początek szerszemu zjawisku i fascynacji hiszpańską kulturą stołu - wczoraj został otwarty kolejny bar tapas - Alioli przy Marszałkowskiej 55/73, właściciele Spoko-Cafe zapowiadają otwarcie baru przy Alejach Jerozolimskich.
Kuchnia przy Grzybowskiej to kameralna restauracyjka, idealna dla łasuchów, smakoszy i dużych kompanii. Tutejsza kuchnia jest zmysłowa i kolorowa, czerwona od papryki, czarna od soku z mątwy, żółta od szafranu. Odznacza się prostotą, jak każda kuchnia śródziemnomorska, ale wszystkie tutejsze dania mają swój charakter i moc. Hiszpańskie specjały są podawane na małych glinianych spodkach. Na ciepło i zimno. Samo słowo tapa znaczy pokrywka - dawniej, żeby zatrzymać aromat trunku, kromkę chleba, a później spodeczek z zakąską kładziono po prostu na szklance.
Przy Grzybowskiej jest ponad czterdzieści rodzajów tapas: mięsne, z owoców morza, wegetariańskie. Wszystkie podawane są w mniejszych lub większych porcjach (mała zakąska - tapa, większa - racion),...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta