Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

19 września 2003 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | NM

STOLNICA

  • Gdzie oni jadają
  • Polecamy

NOWE MIEJSCE

Tapas Bar, ole!

Znane rodzeństwo warszawskich restauratorów: Agnieszka i Marcin Kręgliccy otworzyli pierwszy w Warszawie bar z hiszpańskimi przekąskami. Szefem kuchni został Alberto Castillo Aguilera z Barcelony.

Na stołecznym rynku gastronomicznym dali początek szerszemu zjawisku i fascynacji hiszpańską kulturą stołu - wczoraj został otwarty kolejny bar tapas - Alioli przy Marszałkowskiej 55/73, właściciele Spoko-Cafe zapowiadają otwarcie baru przy Alejach Jerozolimskich.

Kuchnia przy Grzybowskiej to kameralna restauracyjka, idealna dla łasuchów, smakoszy i dużych kompanii. Tutejsza kuchnia jest zmysłowa i kolorowa, czerwona od papryki, czarna od soku z mątwy, żółta od szafranu. Odznacza się prostotą, jak każda kuchnia śródziemnomorska, ale wszystkie tutejsze dania mają swój charakter i moc. Hiszpańskie specjały są podawane na małych glinianych spodkach. Na ciepło i zimno. Samo słowo tapa znaczy pokrywka - dawniej, żeby zatrzymać aromat trunku, kromkę chleba, a później spodeczek z zakąską kładziono po prostu na szklance.

Przy Grzybowskiej jest ponad czterdzieści rodzajów tapas: mięsne, z owoców morza, wegetariańskie. Wszystkie podawane są w mniejszych lub większych porcjach (mała zakąska - tapa, większa - racion),...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3030

Spis treści
Zamów abonament