Trafienie w sedno
Program rozwoju hodowli bydła mięsnego
Trafienie w sedno
Za podjęciem w Polsce hodowli i chowu bydła mięsnego przemawia kilka względów, przy czym jeden jest ważniejszy od drugiego.
Po pierwsze, najwyższa pora na spopularyzowanie w naszym kraju spożycia kulinarnego mięsa wołowego, które ze spożywaną w Polsce wołowiną ma tyle wspólnego, co koń z koniakiem. Po drugie -- za podjęciem chowu bydła mięsnego przemawia duży w naszym kraju udział (w znacznej części nie wykorzystanych obecnie) łąk i pastwisk. Po trzecie -- za zwiększeniem w Polsce spożycia wołowiny przemawiają względy dietetyczne oraz wysokie walory konsumpcyjne mięsa wołowego, które doceniono już chyba wszędzie z wyjątkiem Polski. Po czwarte -- w związku zwdrażaniem programu rozwoju produkcji mleczarskiej, z chowu bydła będzie się w Polsce wycofywać coraz więcej gospodarstw, gdyżprogram ten polega na koncentracji produkcji mleka, natomiast posiadane przez te gospodarstwa zasoby łąk i pastwisk mogą być wykorzystywane w chowie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta