Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Frankovka, burczak i pieczona gęś

10 października 2003 | Moje Podróże | KP
źródło: Nieznane

Słowacja Małokarpacki szlak wina

Frankovka, burczak i pieczona gęś

Jesień to dobra pora, aby odwiedzić okolice Bratysławy, a zwłaszcza tzw. małokarpacki szlak winny. Jest to największy na Słowacji obszar uprawy winnej latorośli. Obejmuje 12 regionów, w sumie 120 wiosek, na południowych i południowo-zachodnich zboczach Małych Karpat. Z tego właśnie regionu pochodzi słynny riesling Vlasśky i wino czerwone - Frankovka Modra. Od połowy września do końca października, stopniowo, według gatunków zbiera się winogrona i degustuje młode wina.

Na małokarpacki szlak winny najlepiej dojechać drogą z Bratysławy do Trstina przez Pezinok, Modrą i Smolenice lub pociągiem relacji Bratysława - Zilina.

Trunkowy szlak w Internecie: http://www.mvc.sk , http://www.tik.sk

Informacje o "Dniach otwartych piwnic" - Zrzeszenie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3048

Spis treści
Zamów abonament