Frankovka, burczak i pieczona gęś
Frankovka, burczak i pieczona gęś
Jesień to dobra pora, aby odwiedzić okolice Bratysławy, a zwłaszcza tzw. małokarpacki szlak winny. Jest to największy na Słowacji obszar uprawy winnej latorośli. Obejmuje 12 regionów, w sumie 120 wiosek, na południowych i południowo-zachodnich zboczach Małych Karpat. Z tego właśnie regionu pochodzi słynny riesling Vlasśky i wino czerwone - Frankovka Modra. Od połowy września do końca października, stopniowo, według gatunków zbiera się winogrona i degustuje młode wina.
Na małokarpacki szlak winny najlepiej dojechać drogą z Bratysławy do Trstina przez Pezinok, Modrą i Smolenice lub pociągiem relacji Bratysława - Zilina.
Trunkowy szlak w Internecie: http://www.mvc.sk , http://www.tik.sk
Informacje o "Dniach otwartych piwnic" - Zrzeszenie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta