Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jerzy Grudziński

27 marca 1995 | Ekonomia | ES

Sylwetki biznesu

Jerzy Grudziński

Zawodowe życie szefa Pek-Polu można scharakteryzować słowami: zawsze w branży. Zawsze oznacza w tym przypadku już 43 lata, z których ostatnie nie przedstawiały dobrych widoków dla branży mięsnej. Mimo to wyciągnął swoją firmę na szerokie wody, przy czym udało mu się wmówić pracownikom, że to dopiero początek, a na prawdziwe sukcesy dopiero trzeba będzie naprawdę ciężko pracować.

Dwa są podstawowe czynniki zawodowego, a przy tym osobistego sukcesu Jerzego Grudzińskiego. Pierwszy to rzetelna kompetencja w zawodzie, drugi to przekonanie, że zczłowieka zawsze można wycisnąć więcej niż on sam deklaruje. Kiedy więc szef Pek-Polu słyszy, że na ukończenie np. inwestycji potrzeba co najmniej miesiąca, a przy pełnej mobilizacji minimum trzech tygodni, odpowiada: -- Rozumiem, że za dwa tygodnie będzie gotowa. I przeważnie jest.

-- Kiedy skończyłem studia na wydziale technologii spożywczej, specjalność -- mięso, w SGGW, nie miałem pojęcia o psychologii i socjologii. Uczyłem się tego dopiero w trakcie pracy, dojeżdżając na podyplomowe studia w Wyższej Szkole Ekonomicznej we Wrocławiu. Tak mi się te przedmioty...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 439

Spis treści
Zamów abonament