Jerzy Grudziński
Sylwetki biznesu
Jerzy Grudziński
Zawodowe życie szefa Pek-Polu można scharakteryzować słowami: zawsze w branży. Zawsze oznacza w tym przypadku już 43 lata, z których ostatnie nie przedstawiały dobrych widoków dla branży mięsnej. Mimo to wyciągnął swoją firmę na szerokie wody, przy czym udało mu się wmówić pracownikom, że to dopiero początek, a na prawdziwe sukcesy dopiero trzeba będzie naprawdę ciężko pracować.
Dwa są podstawowe czynniki zawodowego, a przy tym osobistego sukcesu Jerzego Grudzińskiego. Pierwszy to rzetelna kompetencja w zawodzie, drugi to przekonanie, że zczłowieka zawsze można wycisnąć więcej niż on sam deklaruje. Kiedy więc szef Pek-Polu słyszy, że na ukończenie np. inwestycji potrzeba co najmniej miesiąca, a przy pełnej mobilizacji minimum trzech tygodni, odpowiada: -- Rozumiem, że za dwa tygodnie będzie gotowa. I przeważnie jest.
-- Kiedy skończyłem studia na wydziale technologii spożywczej, specjalność -- mięso, w SGGW, nie miałem pojęcia o psychologii i socjologii. Uczyłem się tego dopiero w trakcie pracy, dojeżdżając na podyplomowe studia w Wyższej Szkole Ekonomicznej we Wrocławiu. Tak mi się te przedmioty...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta