Legalny pasztet z wątróbek
Legalny pasztet z wątróbek
Niejako przez przypadek sprzedaż produktów uzyskiwanych w sposób niezgodny z ustawą o ochronie zwierząt stała się w Polsce legalna. Możliwe stało się sprowadzanie z UE np. foie gras - pasztetu ze stłuszczonych gęsich wątróbek. A wszystko przez niefortunny dobór jednego słowa w ustawie.
Na skutek działań organizacji walczących o prawa zwierząt w polskiej ustawie znalazł się przepis zakazujący tuczu gęsi i kaczek na stłuszczone wątroby. Mimo protestów hodowców posłowie uznali, że takie postępowanie jest niehumanitarne. W niektórych krajach Unii Europejskiej (np. Francja, Węgry) jest to dopuszczalne. Tucz ptaków trwa ok. 4 tygodni, podczas których trzy razy dziennie przez metalową rurkę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)