Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ciężki chleb

14 maja 2004 | Dobra firma | GŁ
źródło: Nieznane

temat TYGODNIA

  • Dwa WARIANTY
  • jak uruchomić ZAKŁAD
  • Pieczywo nadal z przyszłością
  • Żadnych recept
  • Ciężki chleb

    Pogarszająca się rentowność sprawiła, że coraz większym obciążeniem stają się dla właścicieli piekarń koszty pracy

    Rys. Rafał Piekarski

    GRZEGORZ ŁYŚ

    Do obecnej sytuacji branży piekarskiej dobrze pasowałoby sparafrazowane pytanie Marii Antoniny, która na wieść, że lud Paryża buntuje się z braku chleba, miała zapytać "dlaczego nie jedzą ciastek?". Skoro pieczenie chleba się nie opłaca, piekarze mogą przecież piec ciastka. I rzeczywiście rentowność niemałej części piekarń podtrzymywana jest dzisiaj przez produkcję i sprzedaż pieczywa cukierniczego.

    Ale na horyzoncie są już związane z akcesją do UE podwyżki cen cukru, do - jak się mówi - nawet 4 zł za 1 kg. Czy rzeczywiście sytuacja piekarzy jest tak zła, jak twierdzi większość z nich, i czy w branży nie ma miejsca na nowe zakłady?

    Przed długie lata piekarstwo utrzymywało się w ścisłej czołówce najbardziej dochodowych branż, a większość piekarń mogła wykazać się rentownością 10 - 15 proc. Wysokie i stabilne zyski spowodowały - po zniesieniu w końcówce PRL wymogu obowiązkowego zrzeszania się w cechach i posiadania przez właścicieli uprawnień zawodowych - że

    ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3226

Spis treści
Zamów abonament