Naukowa terapia wina
Naukowa terapia wina
(c) BARTŁOMIEJ ZBOROWSKI
KRZYSZTOF KOWALSKI
Małe laboratorium biochemiczne z Burgundii chce zrewolucjonizować przemysł winiarski - zapowiada, że zlikwiduje "zły smak" - najczęściej korka lub pleśni - oraz substancje niepożądane w dionizjaku. Już wcześniej podejmowano badania w tej dziedzinie, ale dotychczas naukowcy nie przedstawiali rozwiązania tego problemu.
Laboratorium nosi nazwę Vect 'oeur (Vin environnement centre technique oenologique unite de recherche), mieści się w Savigny-les-Beaune, w samym centrum winiarskiego regionu Cote de Beaune w Burgundii. Pracujący w nim naukowcy specjalizujący się w enologii, czyli w nauce o wytwarzaniu i przechowywaniu wina, wychodzą z prostego założenia, że wszystkie nieprzyjemne wonie, jakie zdarzają się niekiedy w winie, pochodzą z określonych cząsteczek chemicznych.
Korzystny wpływ wina na zdrowie był już wielokrotnie potwierdzany naukowo. Z najnowszych badań wynika, że kobiety wypijające dziennie dwa kieliszki wina...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
