Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Naukowa terapia wina

25 maja 2004 | Nauka i Technika | KK
źródło: Nieznane

Biochemia Francuzi opracowali metodę zwalczania zapachu pleśni i korka

Naukowa terapia wina

(c) BARTŁOMIEJ ZBOROWSKI

KRZYSZTOF KOWALSKI

Małe laboratorium biochemiczne z Burgundii chce zrewolucjonizować przemysł winiarski - zapowiada, że zlikwiduje "zły smak" - najczęściej korka lub pleśni - oraz substancje niepożądane w dionizjaku. Już wcześniej podejmowano badania w tej dziedzinie, ale dotychczas naukowcy nie przedstawiali rozwiązania tego problemu.

Laboratorium nosi nazwę Vect 'oeur (Vin environnement centre technique oenologique unite de recherche), mieści się w Savigny-les-Beaune, w samym centrum winiarskiego regionu Cote de Beaune w Burgundii. Pracujący w nim naukowcy specjalizujący się w enologii, czyli w nauce o wytwarzaniu i przechowywaniu wina, wychodzą z prostego założenia, że wszystkie nieprzyjemne wonie, jakie zdarzają się niekiedy w winie, pochodzą z określonych cząsteczek chemicznych.

Korzystny wpływ wina na zdrowie był już wielokrotnie potwierdzany naukowo. Z najnowszych badań wynika, że kobiety wypijające dziennie dwa kieliszki wina...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3235

Spis treści
Zamów abonament