Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zyski z dobrego smaku

11 października 2004 | Ekonomia | MK
źródło: Nieznane

Rolnictwo Certyfikat produktu regionalnego wynaleziono we Francji

Zyski z dobrego smaku

Produkty żywnościowe ze znakiem AOC są średnio o 30 proc. droższe od innych tej samej jakości

(c) PIOTR KOWALCZYK

Wykwintna kuchnia i dobre wino to dla Francuzów narodowe skarby, warte wydania największych pieniędzy. Pierwsi na świecie podjęli się ochrony swoich produktów regionalnych. Po 100 latach ich lista liczy już ponad 600 pozycji.

Francuski system Appellation d'Origine Controlee (AOC) obejmuje produkty od szampana do soczewicy. Znak AOC świadczy, że mamy do czynienia z produktem regionalnym i wytwarzanym w tradycyjny sposób. Stał się ratunkiem dla małych, rodzinnych firm i gospodarstw oraz sposobem na przyciągniecie klienta. Unijny system certyfikatów dla produktów regionalnych został oparty właśnie na rozwiązaniach Francuzów. Niektórzy unijni rolnicy upatrują w produktach regionalnych szansy dla swojej produkcji, która nie może sprostać taniej konkurencji z Południa i Wschodu.

Najpierw szampan i koniak

-...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3353

Spis treści
Zamów abonament