Stolnica
- Nowe miejsce
- Kobiety w kuchni
- Smakowita książka
Ogórkowa z placu Unii
W pastelowych, stylizowanych wnętrzach swojski kapuśniak smakuje szlachetnie
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Polska kuchnia codzienna, choć może się kojarzyć ze schabowym czy PRL-owską sztuką mięsa w sosie chrzanowym, potrafi być wyjątkowa. Codzienna, czyli pozbawiona wyrafinowanych specjałów, ale też kultywująca najlepsze tradycje rodzimego stołu.
W warszawskich gastronomiach gotowanie po polsku to paradoksalnie nietypowa propozycja, dlatego warto odnotować, że nie tak dawno pojawiła się restauracja, serwująca zaskakująco smaczne domowe obiady, bezpretensjonalne i obfite. Tam, gdzie pod koniec XIX w. kontrolowano przyjezdnych, na ówczesnych granicach Warszawy, mieści się sympatyczna, choć nieco niedogrzana Rogatka - restauracja pomyślana inaczej niż nakazywałyby trendy - miejsce, w którym gotują właściciele, a goście traktowani są z sercem.
Czuć tutaj radość z obcowania z garnkami. Kapuśniak, tradycyjna chłopska zupa, pachnie suszonymi grzybami, wędzonką i bobkowym liściem (9 zł), a żurek - zakwasem, śmietaną i majerankiem (9 zł), do herbaty podają domową konfiturę z truskawek (4 zł). Jedzenie jest tradycyjne, niedrogie, a porcje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta