Rak na talerzu
Rak na talerzu
Ponad połowa zgonów w Polsce związana jest z wadliwym żywieniem, twierdzą lekarze, specjaliści różnych dziedzin, którzy postanowili utworzyć Radę Promocji Zdrowego Żywienia. Są wśród nich zarówno dietetycy, jak i onkolodzy, kardiolodzy i epidemiolodzy. Wszyscy są zgodni, że przeciętny Polak odżywia się fatalnie i jeśli nie uda się upowszechnić zasad racjonalnego odżywiania się, mimo postępu metod leczenia, nie będzie można zahamować w kraju spadku zachorowań na choroby układu krążenia oraz nowotwory, w tym szczególnie zmniejszyć nadumieralność mężczyzn w średnim wieku.
-- Sytuacja zdrowotna polskiego społeczeństwa jest tak tragiczna, że coś trzeba zrobić, by to zmienić. Stąd też wziął się pomysł utworzenia Rady -- mówi prof. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Uważa on, że właśnie dzięki promocji zdrowego stylu życia, a przede wszystkim odpowiedniej diety, w Europie Zachodniej udało się w ostatnich latach zahamować, a w USA nawet zmniejszyć zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca i zawały oraz nowotwory. Tymczasem schorzenia te powodują w kraju aż 80 proc. wszystkich zgonów, a ich liczba nadal rośnie.
Zapobiegać, a nie leczyć
Polacy przeciętnie żyją tylko...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta