Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gdzie są "konfitury babuni"?

19 maja 1995 | Ekonomia | ES

Drobna przedsiębiorczość wiejska

Gdzie są "konfitury babuni"?

W Ministerstwie Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej odbyło się 18 bm. seminarium na temat metod stymulowania rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej. Zorganizował je fundusz współpracy wespół z francuską pozarządową instytucją GRET. W spotkaniu uczestniczyli m. in. polscy i francuscy rolnicy, którzy dają już przykłady takiej przedsiębiorczości. Mimo iż przeciętne francuskie gospodarstwo rolne ma powierzchnię około 40 ha, mało które potrafi się utrzymać z samej tylko produkcji rolnej. Dlatego pod koniec lat siedemdziesiątych zaczęło się tu rozwijać drobne przetwórstwo żywności, którym obecnie para się już prawie co drugie gospodarstwo rolne. Na 700 tys. gospodarstw ogółem, w około 300 tysiącach produkuje się specjalne sery, wino, cydr lub calvados,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 483

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament