Jak sprzedać polską żywność na Wschodzie
Zaprosiliśmy do naszej redakcji przedstawicieli przedsiębiorstw i organizacji branżowych producentów, firm, banków, służb weterynaryjnych i administracji państwowej. Mówili oni zarówno o tym, co już zrobiono, aby zwiększyć sprzedaż polskiej żywności na Wschód, jak i o utrudnieniach w eksporcie. Zastanawialiśmy się wspólnie, co trzeba zmienić, aby nie dać się zdystansować konkurencji.
Po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej wzrósł eksport naszej żywności zarówno na wspólny rynek, jak i na Wschód. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, wartość tego eksportu przekroczyła w ubiegłym roku 5 mld euro. W pierwszych czterech miesiącach tego roku wynik jest jeszcze lepszy. Ale jeśli porównamy Polskę z Hiszpanią, gdzie rocznie eksportuje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta