Święto przemysłu rolno-spożywczego
Jerzy Pilarczyk - Integracja z Unią Europejską wymusiła przyspieszenie zmian w sektorze rolnym. Te zmiany i tak musiałyby nastąpić, ale data akcesji stała się dla przedsiębiorców terminem przeprowadzenia niezbędnych procesów modernizacyjnych. Jest to szczególnie istotne, jeżeli weźmiemy pod uwagę znaczący potencjał polskiego rolnictwa. Pod względem powierzchni użytków rolnych (16,9 mln hektarów) zajmujemy trzecie miejsce w UE, po Francji i Hiszpanii; w produkcji mleka (12,6 mln t) - czwarte; w produkcji zbóż za 2004 r. (29 mln t) - trzecie. Polska jest największym w Unii producentem żyta - ponad 40 proc., i ziemniaków - 21,2 proc. Zajmujemy trzecie miejsce w produkcji cukru. Tak samo w produkcji wieprzowiny. Jasne jest więc, że przy takim potencjale rolnictwa przemysł przetwórczy ma dla nas bardzo duże znaczenie. Polski przemysł spożywczy zajmuje w Unii Europejskiej szóste miejsce, a wartość jego produkcji to ponad 55 mld euro.
Dzięki znacznemu zaangażowaniu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta