Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Hop, w szklankę wody

11 lipca 1995 | Nauka i Technika | KF

Producenci wód mineralnych zacierają ręce, bo woda idzie jak. .. woda

Hop, w szklankę wody

W miarę jak rtęć skacze w górę po słupkach termometru pocimy się, czujemy się zmęczeni i coraz bardziej spragnieni. Według zaleceń lekarzy powinniśmy wypijać co najmniej 1, 5 ldziennie wody. Natomiast znany żywieniowiec, prof. dr Wiktor Szostak radzi, aby się na siłę nie ograniczać. Mineralna nie zaszkodzi. Wypić można tyle, ile domaga się nasz organizm. Najlepiej niezbyt dużo na raz, za to często. Najlepiej też pić niegazowaną (wody gazowane zawierają dwutlenek węgla i są dla organizmu mniej korzystne) .

Podczas upałów woda butelkowana jest niczym panaceum: świeża, zdrowa, gasi pragnienie, poprawia przemianę materii, odchudza, wypłukuje z organizmu toksyny, działa tonizująco, korzystnie wpływa na cerę.

Jest wtym wiele prawdy, ale i trochę przesady. Pamiętać należy przede wszystkim o tym, że mimo podobnego smaku, nie ma dwóch produktów, które by się od siebie tak chemicznie różniły, jak jedna woda butelkowana od drugiej wody butelkowanej.

Praktyka podobnie jak prawodawstwo, dzieli wody butelkowane na "wody", "wody źródlane" oraz "naturalne wody mineralne" -- najwyższej jakości i dostarczane na stół konsumenta bez żadnej obróbki chemicznej, chyba że dodaje się lub usuwa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 527

Spis treści
Zamów abonament