HIGIENA ŻYWNOŚCI
W sobotę opublikowane zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1662/2006. Nowy akt prawny, który zmienia rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE (nr 853/2004), ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. Jego zapisy regulują m.in. wymogi i normy dotyczące olejów z ryb, surowego mleka i jego przetworów, higieny w gospodarstwach produkcyjnych czy metod opakowywania i etykietowania. Szczegóły znajdują się w załącznikach do powyższego rozporządzenia. Przepisy w nim zawarte są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt. Wejdą one w życie 25 listopada bieżącego roku.
http://www.eur-lex.europa.eu/
przygotował Łukasz Izakowski Więcej informacji w Dzienniku Urzędowym UE nr L 320 z 18 listopada 2006 roku, str. 1 - 10.