Kolejne pokolenie szturmem zdobywa świat wielkiego biznesu
Kiedy przed laty w drodze na wakacje Katarzyna Mokrysz przejeżdżała obok zakładu Mokate w Ustroniu, nie pomyślała nawet, że mogłaby tam pracować. Jeszcze mniej prawdopodobne było, że właścicielka firmy Teresa Mokrysz, słynna bizneswoman, o której czytała w gazetach, zostanie jej teściową. Tymczasem od roku z mężem Adamem Mokryszem kierują Business Unit Food Ingrediens, najnowszym i najszybciej rozwijającym się działem grupy Mokate. Powstał przede wszystkim po to, by nadzorować wytwarzanie i sprzedaż półproduktów z mleka, między innymi spieniaczy i zabielaczy wykorzystywanych powszechnie przez producentów cappuccino, lodów, zup w proszku, purée czy czekolad.
Górą zabielacze i spieniaczeOd czasu, gdy syn i synowa Teresy Mokrysz przejęli nadzór nad Business Unit Food Ingrediens, Mokate podwoiło swoje przychody ze sprzedaży mlecznych półproduktów. Na koniec 2006 roku przekroczyły one 45 mln złotych. Tym samym firma z piątej pozycji wskoczyła na trzecie miejsce na europejskim rynku zabielaczy i spieniaczy.
Firma Mokryszów znana jest przede wszystkim z produkcji cappuccino, ale już mało kto wie, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta