Świńskim truchtem donikąd
Od miesięcy na rynku jest za dużo trzody chlewnej, na którą rzeźnie nie mają klientów. Cały kraj bawi termin "świńska górka", a wśród polityków przybywa znawców "górek". Tylko kto i jak pomoże producentom polskiej żywności?
Produkcja świń w kraju wzrosła o prawie 10 proc. rok do roku. Rosła w czasie, gdy ubywało nam rynków zbytu. W rezultacie w 2006 r. ceny żywca były 11 proc. niższe niż średnia dla UE. Statystyczny krajowy producent otrzymał za każdą sprzedaną do rzeźni sztukę 50 zł mniej niż jego kolega z innego kraju Wspólnoty. ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta