Wyraźna poprawa
Wyniki przemysłu spożywczego w Ipółroczu br.
Wyraźna poprawa
W I półroczu br. wartość sprzedaży przemysłu spożywczego (w cenach stałych z 1992 r. ) wzrosła o 7, 2 proc. , przy tym w jednostkach zatrudniających od 6 do 50 osób wzrost sprzedaży wyniósł 11, 9 proc. , zaś w jednostkach o zatrudnieniu powyżej 50 osób -- 5, 9 proc. W jednostkach dużych najwyższy udział w sprzedaży miała produkcja napojów -- 28, 8 proc. oraz produkcja mięsa i produktów mięsnych -- 18, 5 proc. Spośród 10 grup produkcyjnych spadek sprzedaży wystąpił tylko w branży mleczarskiej.
W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. w porównaniu z takim samym okresem roku ubiegłego ceny produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego wzrosły o 30, 8 proc. , tj. bardziej niż ceny produkcji przemysłu ogółem -- 29, 0 proc. Najbardziej podrożały: kawa i herbata -- 99, 3 proc. oraz cukier -- 59, 1 proc. Masło zdrożało o 75, 3 proc. , ceny ziemniaków, warzyw i owoców wzrosły o 57, 8 proc.
Przeciętne miesięczne zatrudnienie w przemyśle spożywczym wyniosło na koniec I półrocza br. 457, 3 tys. osób i w porównaniu z rokiem ubiegłym wzrosło o 1, 7 proc. W jednostkach mniejszych (od 6 do 50 osób)...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta