Drożeją ogórki
Ceny żywności we wrześniu
Drożeją ogórki
Charakterystyczny dla września każdego roku wzrost cen żywności miał miejsce także w minionym miesiącu. W trzeciej dekadzie września towary żywnościowe były droższe niż miesiąc wcześniej o 4, 0 proc.
Największy wpływ, także w tym roku, miał ponowny wzrost, po obniżkach w miesiącach letnich, cen na rynku owocowo-warzywnym (o 23, 0 proc. ). Znacznie droższe były ogórki świeże (aż o 178, 0 proc. ), pomidory (o 60, 0 proc. ), sałata (o 30, 7 proc. ) i kalafiory świeże (o 19, 4 proc. ). Ceny pozostałych warzyw nadal spadały, w tym najbardziej cebuli (o 8, 3 proc. ) i marchwi (o 7, 4 proc. ). Do podwyżek cen wielu warzyw dołączył się dość znaczny w tym roku wzrost cen ziemniaków (o 11, 6 proc. ), który nastąpił z początkiem miesiąca i mógł być związany m. in. z nieco niższymi od wcześniejszych prognoz szacunkami zbiorów oraz eksportem. W końcu września...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta