Dobre i kiepskie makarony
Spaghetti, muszelki, nitki
Dobre i kiepskie makarony
Makaron zajmuje w naszej diecie coraz mocniejszą pozycję, jest obecny w codziennym menu. Spożycie jego rośnie (być może jest to również efekt nasilonych reklam) , obecnie Polak zjada rocznie 2, 4 kg. Makaron ma wiele zalet: zawiera znacznie więcej białka niż inne produkty węglowodanowe, ma też stosunkowo długi okres przydatności do spożycia. Warunkiem jest jednak dobra jego jakość.
Aby ją sprawdzić Konsumencki Instytut Jakości zlecił laboratorium Katedry Technologii Zbóż i Nasion Oleistych SGGW przeprowadzenie porównawczego testu jakości makaronów. Badanie sfinansowane zostało ze środków Ministerstwa Przemysłu i Handlu.
Poddano analizie 42 makarony (wyprodukowane bez dodatku jaj) z firm najbardziej znanych i popularnych na rynku.
Okazuje się, że choć makarony różnią się jakością, nie było w grupie badanych wyrobów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta