Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dobre i kiepskie makarony

21 października 1995 | Ekonomia | AS

Spaghetti, muszelki, nitki

Dobre i kiepskie makarony

Makaron zajmuje w naszej diecie coraz mocniejszą pozycję, jest obecny w codziennym menu. Spożycie jego rośnie (być może jest to również efekt nasilonych reklam) , obecnie Polak zjada rocznie 2, 4 kg. Makaron ma wiele zalet: zawiera znacznie więcej białka niż inne produkty węglowodanowe, ma też stosunkowo długi okres przydatności do spożycia. Warunkiem jest jednak dobra jego jakość.

Aby ją sprawdzić Konsumencki Instytut Jakości zlecił laboratorium Katedry Technologii Zbóż i Nasion Oleistych SGGW przeprowadzenie porównawczego testu jakości makaronów. Badanie sfinansowane zostało ze środków Ministerstwa Przemysłu i Handlu.

Poddano analizie 42 makarony (wyprodukowane bez dodatku jaj) z firm najbardziej znanych i popularnych na rynku.

Okazuje się, że choć makarony różnią się jakością, nie było w grupie badanych wyrobów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 598

Spis treści
Zamów abonament