Cała prawda o mleku
Eliksir życia albo cichy morderca
Cała prawda o mleku
Specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia alarmują, że niebezpiecznie spadło w Polsce spożycie mleka i jego przetworów. Przeciętny mieszkaniec kraju wypija obecnie ok. 200 lmleka rocznie, o 25 proc. mniej niż w 1988 r. Jego spożycie jest obecnie podobne do tego, jakie było tuż po wojnie, w 1950 r. -- To niepokojące -- twierdzi dyr. Instytutu Lucjan Szponar. Jego zdaniem, malejąca rola mleka i jego przetworów może wywołać niekorzystne skutki dla zdrowia populacji naszego kraju, głównie w następstwie niedoborów wapnia.
Mleko i produkty mleczne są najlepszym źródłem wapnia i witaminy B 2. Zawierają też większość niezbędnych składników odżywczych. Zmniejszają ryzyko osteoporozy, a zawarty w mleku wapń sprzyja też normalizacji ciśnienia krwi, na którego wahania cierpi w Polsce 3 mln osób. Mimo tego wielu ludzi nie pije mleka albo robi to tylko sporadycznie. Niektórzy zastępują je przetworami mlecznymi, jak kefir czy jogurt, które mają tę zaletę, że nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta