Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Limity cukrowe dzielą branżę

29 marca 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Do znaczących podwyżek cen cukru doszło dwa lata temu. Dziś kosztuje ok. 4 zł za kg.
źródło: Rzeczpospolita
Do znaczących podwyżek cen cukru doszło dwa lata temu. Dziś kosztuje ok. 4 zł za kg.

Dzięki likwidacji kwot produkcji cukru w Unii Europejskiej jego ceny mogłyby spaść o 20 proc. do 2020 r., szacuje Centrum im. Adama Smitha.

Otwarcie rynku cukru uelastyczniłoby też import i uwolniłoby potencjalnych eksporterów cukru z UE od oskarżeń o nieuczciwą konkurencję – argumentują autorzy analizy Centrum im. Adama Smitha. Dlatego ich zdaniem propozycja Komisji Europejskiej, aby znieść kwoty cukrowe w UE już od 2015 roku jest słuszna.

Na taki scenariusz jednak się nie zanosi. Początkowo szefowie resortów rolnictwa m.in....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9499

Wydanie: 9499

Spis treści
Zamów abonament