Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycja w parze z nowoczesnością

01 września 2014 | Dobra Firma
Krzysztof Kania, prezes Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin, wierzy, że wysoka jakość nie musi być droga
źródło: materiały prasowe
Krzysztof Kania, prezes Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin, wierzy, że wysoka jakość nie musi być droga

Mój biznes | Chrzanowska Manufaktura Wędlin chce podbić krajowy rynek. 
Ma jej w tym pomóc technologia produkcji, dzięki której może konkurować ceną.

Beata Drewnowska

– Stworzyliśmy Chrzanowską Manufakturę Wędlin, ponieważ chcemy zaistnieć na ogólnopolskim rynku z produktami najwyższej jakości, które łączą tradycję i nowoczesność – mówi Krzysztof Kania, prezes spółki Chrzanowska Manufaktura Wędlin. Założył ją z pochodzącym z Francji Michaelem Schatzem.

Ścieżki obu wspólników skrzyżowały się w połowie lat 90., gdy zdecydowali się stworzyć Zakłady Mięsne w Wieliczce. W 2004 r. ich firma zmieniła nazwę na Unimięs i przeniosła się do Chrzanowa, gdzie powstała nowoczesna przetwórnia. Po roku ich zakład był w stanie produkować 40 ton mięsa i wędlin dziennie, a w 2006 r. jego zdolności były już dwa razy większe.

Włoch już kupuje

Dziś z linii Unimięsu – który zatrudnia ponad 900 osób i ma ok. 300 mln zł przychodów rocznie – schodzi niemal 200 ton produktów w ciągu doby. Jego klientami są przetwórnie z Polski i Europy, które kupują mięso do dalszego przerobu. Natomiast wędliny Unimięsu dostępne są głównie na Podkarpaciu,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9929

Wydanie: 9929

Spis treści

Pierwsza strona

Media planet

Zamów abonament