Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cebularz, kasza, pierogi, czyli jak smakuje Lubelszczyzna

14 sierpnia 2015 | Życie Lubelszczyzny | Robert Horbaczewski
źródło: materiały prasowe

Cebularz to symbol kulinarny Lublina. Region słynie też z wyrobów z kaszy gryczanej i jaglanej oraz ryb.

Kuchnia lubelska jest bogata i wielosmakowa. Przez wieki w Lublinie krzyżowały się bowiem szlaki handlowe z Węgier na Litwę, z Europy Zachodniej na Ruś, z północnych portów do Turcji. To kuchnia, w której mieszają się smaki ukraińskie, ruskie, ormiańskie, żydowskie, węgierskie, litewskie i tatarskie.

– W Kruszynianach przygotowuje się pierekaczewnik, specjał z makaronowego ciasta nadziewany farszem z wołowiny i cebuli, czy płow, danie z mięsa i ryżu, którego sekret tkwi w kombinacji orientalnych przypraw. Ormiańskich potraw możemy skosztować w Lublinie i Zamościu, a węgierskich w Kazimierzu – wylicza Waldemar Sulisz, dziennikarz kulinarny, prezes Kresowej Akademii Smaku.

Z połączenia...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10218

Wydanie: 10218

Spis treści
Zamów abonament