Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Meduza w galarecie

14 sierpnia 2015 | Plus Minus | Krzysztof Kowalski
Krzysztof Kowalski
źródło: Rzeczpospolita
Krzysztof Kowalski

Zamiast ozorka w galarecie, karpia w galarecie, kurczaka – meduza w galarecie. Kucharzu, kpisz czy o drogę pytasz?

Pyta o drogę.

Człowiek usadowił się na szczycie łańcucha pokarmowego, ale jeśli szybko nie zmieni swoich przyzwyczajeń żywieniowych, straci to uprzywilejowane miejsce, zrujnuje swój własny gatunek i cały ekosystem planety. Problem polega na tym, że ludzie odławiają za dużo ryb i hodują za dużo bydła.

Według danych FAO – Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa – światowa produkcja mięsa podwoi się w połowie bieżącego stulecia i osiągnie 463 miliony ton rocznie, aby zaspokoić światowe zapotrzebowanie na kotlety.

W 1980 roku statystyczny Chińczyk zjadał niespełna 14 kg mięsa; minęły niespełna cztery dekady i spożywa teraz ponad 60 kg. Statystyczny mieszkaniec tak zwanych krajów rozwiniętych spożywa rocznie ponad 80 kg mięsa....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10218

Wydanie: 10218

Spis treści
Zamów abonament